Main menu

2 op 3 Nederlanders hebben snel internet (30 MBps of meer)

Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat in haar onderzoek zien dat eind 2015 67% van de Nederlandse huishoudens thuis over een breedbandinternet aansluiting beschikt welke minimaal een snelheid van 30 MBps haalt. Dat betekent een groei van meer dan 35% ten opzichte van het jaar daarvoor toen minder dan 50% van de Nederlandse huishoudens over een dergelijke aansluiting beschikte. Wanneer we nog verder terugkijken betekent dit een verdubbeling ten opzichte van 2012. Toentertijd had circa 33% van de Nederlandse huishoudens een breedbandaansluiting van tenminste 30 MBps.

Miljarden voor verbetering infrastructuur door providers

De hogere internetsnelheden kunnen worden gerealiseerd doordat internetproviders fors in het netwerk investeren. In 2014 werd er een bedrag van 1,7 miljard euro geïnvesteerd en afgelopen jaar bijna anderhalf miljard euro.

In totaal zijn er nu in Nederland meer dan 7 miljard breedbandinternetaansluiting. glasvezel en kabel winnen duidelijk aan populariteit en koperaansluiting boeten in. Laatstgenoemde met zo’n 10.000 in 2015 volgens internetvergelijker www.laagsteprijswijzer.nl. Opvallend is ook dat het aantal zakelijke afnemers dat kiest voor glasvezel harder groeit dan huishoudens. Tot slot nemen de vaste telefoonaansluiting ieder jaar verder af. De grens van 1 miljoen aansluiting komt ieder jaar meer in zicht. Momenteel is het aantal vaste aansluitingen nog 1,4 miljoen, maar binnen 2 jaar verwacht men dat de grens van 1 miljoen wordt gepasseerd. Het aantal bellers van VoIP neemt ook nog ieder jaar toe, waardoor er netto nog wel steeds veel wordt gebeld.

Laatste nieuwsitems